Ord på vägen...

Semester är den ledighet som utgår för att de anställda ska påminnas om att företaget klarar sig utan dem. /Earl WilsonSälja aktiebolag för att flytta utomlands

Utlandsflytten närmar sig och du har fullt upp med viktiga saker som flyttförsäkring och överlåtande av nuvarande bostad. Ditt bolag kräver inte så mycket för det är redan vilande. Men ska du verkligen låta det förbli så då du flyttar utomlands? Det kan finnas god anledning till att sälja aktiebolag för att flytta utan att behöva fundera på bokföring under kommande år.

Sälja aktiebolag som är vilande

Ett vilande bolag är inte aktivt. Det har ingen verksamhet i form av försäljning av varor och tjänster. Det kan förstås finnas utgifter. Om du fortfarande måste betala hyra för en lokal under några månader till så är det något som kommer att synas i den bokföring som du fortsatt måste ta hand om. Men om du väljer att sälja aktiebolag så är detta inte längre dina problem.

Ett bolag som är vilande är lätt att sälja. Numera så finns det bolagstjänster som jobbar med att köpa aktiebolag för att sedan lägga ner det. De tar över och drar igång likvidationen så snart som affären är genomförd. Du kan då flytta utomlands och tänka på annat än ditt vilande bolag hemma i Sverige.

En snabb försäljning

Då du vill lägga all din kraft och energi på flytten så kan det kännas bra med en snabb försäljning. Är ditt bolag vilande så är snabbavveckling ett bra alternativ. Den kostar mer än om du själv hade skött avvecklingen med Bolagsverket. Men tiden har ju också ett värde.

Om det däremot är så att ditt bolag fortfarande är aktivt så är det inte lika enkelt att sälja det snabbt. Om du kan hitta en lämplig köpare så kanske du blir klar på kort tid. Men ska du först leta efter en köpare så kan det ta tid.

Att få bolaget i vilande status är heller inget man gör över en natt. Anställda ska sägas upp, lager ska säljas ut, kontrakt ska sägas upp och så vidare. Dessutom så bör du tänka på att det aldrig är bra att stressa fram en försäljning. Detta oavsett om du har ett vilande bolag eller om det fortfarande är verksamt.

När du kommer hem igen

Vad händer när du kommer hem igen? Du vet kanske inte hur lång tid det kommer att bli i utlandet. I det läget så är det bäst att sälja aktiebolag hellre än att behålla det som vilande under flera års tid. Om du kommer tillbaka till Sverige och vill dra igång bolag igen så är det enkelt.

Du kan använda samma bolagsservice som köpte ditt ab för avveckling. De har lagerbolag som du kan komma igång med på en eller två dagar. Det här gör det lätt för dig att börja jobba med din egen verksamhet igen om du vill det.

När du bor utomlands så kan det vara klokt att inte ha något företag i Sverige. Åtminstone inte aktivt. I varje fall inte om du inte vill åka tillbaka till Sverige med jämna mellanrum för att sköta bolaget.Avveckla aktiebolag för att flytta utomlands

Ibland så kan en flytt utomlands gå snabbt. Kanske är det så att ens partner får ett jobb som man bara inte kan säga nej till och då får man fatta beslutet att flytta hela familjen. Många gånger så kan man kanske driva företaget i Sverige vidare från utlandet, men då detta inte blir så praktiskt så kan man välja att avveckla aktiebolag för att lämna det bakom sig. Även om man vet att man kommer tillbaka till Sverige inom några år så kan det ses som en fördel att inte behöva lära sig allt om de regler som gäller för att driva ab i Sverige från ett annat land.

Avveckla aktiebolag eller sälja det

Det kan vara bra att veta att man rent ekonomiskt kan se samma förtjänst från en snabbavveckling som från en försäljning där företaget kommer att leva vidare. Då man säljer sitt bolag för att avveckla det så kommer man ju att få betalt för värdet. Det här liknar den summa pengar som man hade fått genom att sälja aktier. Den stora skillnaden ligger givetvis i att man då man väljer att avveckla aktiebolag avslutar verksamheten. Det här kan betyda att anställda förlorar jobb och även att kunder upplever att det är trist att förlora en så bra källa till tjänster och produkter.

Man måste beakta detta innan man fattar ett beslut. Om det känns viktigt att verksamheten rullar vidare så är det förstås bättre att försöka sälja aktiebolaget till en person som kan driva det vidare. Man kan eventuellt se på möjligheten till fusion så att den egna verksamheten kommer att ingå i ett annat företags verksamhet.

Det finns många val och det är klart att man ska ge sitt beslut lite tid. Det här är inget som man bestämmer på att ögonblick. Men det är viktigt att man inser fördelarna med att avveckla snabbt och att det kanske inte blir så lätt att själv sköta denna process då man inte finns på plats i Sverige.

Driva ett företag från utlandet

Att driva ett företag från utlandet är inte alltid en enkel sak. Även om det rör sig om ett aktiebolag som man har drivit hemifrån så kan det bli problematiskt att sköta allting från ett annat land. Väljer man att flytta till Norge så kanske inte avståndet blir så stort och man kan lätt komma i kontakt med myndigheter då det behövs eftersom man är i samma tidszon. Kanske väljer man att följa med i flytten men att behålla en fot i Sverige tills man känner om det kommer att vara smart att fortsätta på detta vis.

Kommer man till insikten om att man vill sälja snabbt och inte vill att bolaget ska drivas vidare av personer som man inte känner så är snabbavvecklingen ett bra val. Den kommer att ge snabba pengar och även leda till att man kan släppa arbetet med likvidationen.

Helt slippa ansvaret för avvecklingen

Man tänker inte alltid på hur mycket som kommer att förändras då man flyttar till ett annat land. Det är så mycket som man ska vänja sig vid. Har man familj så kan det ju vara viktigt att man finns där och hjälper barnen i ny skola utan att själv ha fullt upp med ett företag. Med tiden så kan man ju dra igång verksamhet igen fast i det nya landet. Erfarenheten finns ju och man kanske kan återuppta samarbetet med tidigare kunder i Sverige.

När man väljer snabbavvecklingen genom att sälja bolaget så slipper man själv sätta sig in i det som krävs för att avveckla aktiebolag. Det här är verkligen en fördel för det kan röra sig om en långdragen process där man förväntas svara myndigheter punktligt och med rätt information. Det är ju inget som man kan räkna med att alltid klara av på ett smidigt sätt då man har valt att flytta utomlands.