Ord på vägen...

Tusen dagar hemma är bättre än den kortaste tid i främmande land.
/KinaAvveckla aktiebolag för att flytta utomlands

Ibland så kan en flytt utomlands gå snabbt. Kanske är det så att ens partner får ett jobb som man bara inte kan säga nej till och då får man fatta beslutet att flytta hela familjen. Många gånger så kan man kanske driva företaget i Sverige vidare från utlandet, men då detta inte blir så praktiskt så kan man välja att avveckla aktiebolag för att lämna det bakom sig. Även om man vet att man kommer tillbaka till Sverige inom några år så kan det ses som en fördel att inte behöva lära sig allt om de regler som gäller för att driva ab i Sverige från ett annat land.

Avveckla aktiebolag eller sälja det

Det kan vara bra att veta att man rent ekonomiskt kan se samma förtjänst från en snabbavveckling som från en försäljning där företaget kommer att leva vidare. Då man säljer sitt bolag för att avveckla det så kommer man ju att få betalt för värdet. Det här liknar den summa pengar som man hade fått genom att sälja aktier. Den stora skillnaden ligger givetvis i att man då man väljer att avveckla aktiebolag avslutar verksamheten. Det här kan betyda att anställda förlorar jobb och även att kunder upplever att det är trist att förlora en så bra källa till tjänster och produkter.

Man måste beakta detta innan man fattar ett beslut. Om det känns viktigt att verksamheten rullar vidare så är det förstås bättre att försöka sälja aktiebolaget till en person som kan driva det vidare. Man kan eventuellt se på möjligheten till fusion så att den egna verksamheten kommer att ingå i ett annat företags verksamhet.

Det finns många val och det är klart att man ska ge sitt beslut lite tid. Det här är inget som man bestämmer på att ögonblick. Men det är viktigt att man inser fördelarna med att avveckla snabbt och att det kanske inte blir så lätt att själv sköta denna process då man inte finns på plats i Sverige.

Driva ett företag från utlandet

Att driva ett företag från utlandet är inte alltid en enkel sak. Även om det rör sig om ett aktiebolag som man har drivit hemifrån så kan det bli problematiskt att sköta allting från ett annat land. Väljer man att flytta till Norge så kanske inte avståndet blir så stort och man kan lätt komma i kontakt med myndigheter då det behövs eftersom man är i samma tidszon. Kanske väljer man att följa med i flytten men att behålla en fot i Sverige tills man känner om det kommer att vara smart att fortsätta på detta vis.

Kommer man till insikten om att man vill sälja snabbt och inte vill att bolaget ska drivas vidare av personer som man inte känner så är snabbavvecklingen ett bra val. Den kommer att ge snabba pengar och även leda till att man kan släppa arbetet med likvidationen.

Helt slippa ansvaret för avvecklingen

Man tänker inte alltid på hur mycket som kommer att förändras då man flyttar till ett annat land. Det är så mycket som man ska vänja sig vid. Har man familj så kan det ju vara viktigt att man finns där och hjälper barnen i ny skola utan att själv ha fullt upp med ett företag. Med tiden så kan man ju dra igång verksamhet igen fast i det nya landet. Erfarenheten finns ju och man kanske kan återuppta samarbetet med tidigare kunder i Sverige.

När man väljer snabbavvecklingen genom att sälja bolaget så slipper man själv sätta sig in i det som krävs för att avveckla aktiebolag. Det här är verkligen en fördel för det kan röra sig om en långdragen process där man förväntas svara myndigheter punktligt och med rätt information. Det är ju inget som man kan räkna med att alltid klara av på ett smidigt sätt då man har valt att flytta utomlands.