Ord på vägen...

Om du ser ut som på ditt passfoto, då behöver du ut och resa.
/Earl Wilson

Flytta till USA som utbytesstudent

Numera så är det ganska vanligt att svenskar spenderar ett år i USA som utbytesstudenter. Det här är ett år då man får smaka på vad livet i Amerika går ut på. Den som funderar på att flytta till USA efter studier bör absolut ta chansen att åka under ett år där man får bo i en värdfamilj och på ett säkert och tryggt sätt komma den amerikanska kulturen lite närmre. Är man redan efter gymnasiet så kanske man hellre åker över Atlanten för att jobba som Au-Pair och på så vis få möjligheten att förbättra sin engelska och uppleva något nytt.
Ett beslut om att flytta till USA

Som ung så kan man ibland känna en rädsla för att lämna familj och vänner för ett helt års tid. Det händer ju trots allt så mycket på 12 månader och vad ska man göra om man inte kommer att trivas i USA. Att flytta till USA som utbytesstudent är minst sagt en omtumlande upplevelse men året går mycket snabbt och det är ändå ett mycket tryggt sätt att få göra något annorlunda på. I och med att man bor med en familj så blir man aldrig helt ensam och man får alltid hjälp med att förstå hur samhället fungerar och vad man måste göra för att klara av sina studier och annat som man får ta hand om under året utomlands. Det kan vara det här året som utbytesstudent eller som Au-Pair som gör att man till sist känner att man faktiskt vill bo i USA under en längre tid. I och med att man har skapat kontakter så blir detta enklare att göra då man väl känner sig redo och man kan kanske söka jobb, fortsätta studera på ett amerikanskt universitet eller göra något annat som hade varit svårare att ta sig för då man inte känner någon på plats.


Kostnader för utbytesåret

Det är inte gratis att åka som utbytesstudent men som Au-Pair så är tanken förstås att man kommer att jobba för sitt uppehälle genom att ta hand om hus och barn under bestämda timmar. Om man har svårt att få ihop pengarna till sitt år i USA så kan man se på möjliga stipendier. Det finns kanske inte så många så man får även tänka igenom hur man skulle kunna jobba extra för att få råd med den här tillfälliga flytten. Har man föräldrar som kan hjälpa till så blir det enklare och man ska inte vara rädd för att missa ett år av studier i Sverige för det här har man igen på så många vis. Även om man måste ta ett lån och lägga omkring 50000 kronor på sin flytt och sitt år så är detta väl värt besväret. När man kommer tillbaka så har man nämligen så mycket kunskap och erfarenhet med sig att man kan dra nytta av detta för resten av livet.


Den första tiden

Den första tiden som invandrare i USA kan vara märklig. Först så förstår man inte riktigt konceptet med The Melting Pot. Om man redan talar hyffsad engelska så kommer de flesta att tro att man är amerikan men som så många andra med en annorlunda bakgrund. I USA så är ju alla i grund och botten invandrare och det är inte konstigare att vara svensk amerikan än vad det är att vara kinesisk amerikan. Det här är en spännande upplevelse som helt klart vidgar vyerna. I Sverige är vi så pass insatta i olika kulturer och traditioner och det är inte svårt att vänja sig vid mat och speciella seder och bruk i Amerika. Fast det är klart att det kanske tar ett tag att inte automatiskt ta av sig skorna i farstun och behålla dem på inomhus såsom alla jänkare gör…


Dags att börja tänka på hemresa

När man bara flyttar till USA för ett år så kommer refrängen alldeles för snabbt och man bör tänka på den några månader i förväg. Anledningen till detta är att man antagligen kommer att ha mer packning än vad man får ta med sig utan att betala extra för detta. Skicka därför hem saker i god tid med post eller med vänner som kommer på besök. Det kan också vara klokt att resa lätt och inte ta med sig en massa saker från Sverige som sedan ska släpas tillbaka. Man kan skaffa det mesta i USA och klädsmak och annat kommer att påverkas av kulturen i landet så det är nästan bäst att bara ta med sig några enstaka plagg för sin vistelse eftersom man ändå vill ha nya saker då man väl bor i USA.