Ord på vägen...

Om du ser ut som på ditt passfoto, då behöver du ut och resa.
/Earl Wilson

Drömmen om att flytta till Spanien

Vem har väl inte drömt om att lämna den svenska grådaskiga vardagen och istället leva på en plats där solen skiner nästan året om, tempot är lugnare, maten godare och kulturen varmare? Att flytta till Spanien är en dröm som allt fler svenskar gör till verklighet, och antingen året om eller delvis slår sig ner på dessa sydligare breddgrader. För dig som känner dig lockad av denna idé så är det fullt möjligt för dig att göra detsamma, allt som krävs är god information och god planering så att din flytt blir realistisk och livet i ditt nya hemland framgångsrikt.
Är det svårt att flytta till Spanien?

Tack vare att både Sverige och Spanien är med i EU så är flyttprocessen relativt enkel, men naturligtvis krävs det en del tålamod och byråkratiska processer innan du kan boka ditt flyg. Att flytta till Spanien är därmed inget man gör i en handvändning, utan detta beslut bör tas under noggranna övervägningar med partner eller andra familjemedlemmar som också påverkas av beslutet. Att alla är överens är centralt för att flytten ska bli lyckad, så det är viktigt att alla i familjen är med på planerna och har en positiv inställning. Några av de praktiska saker du bör göra innan flytten är att ansöka om ett European Health Insurance Card från försäkringskassan till alla i familjen samt registrera dig i kommunen du ska bo i. Kortet ger er rätt att använda akutsjukvården i landet och att registrera sig ger fler fördelar som medborgare samt mer pengar till kommunens arbete med att exempelvis underhålla vägar och stränder.


Vänner och familj

En svår aspekt med att flytta till ett annat land är de vänner och den familj man flyttar ifrån, samt de nya relationer man ska försöka bygga upp i sitt nya hemland. Det kan kännas väldigt tufft att bryta upp och lämna så många viktiga personer bakom sig, och även att finna nya vänner som talar ett annat språk och har en annan kulturell bakgrund. Därför gäller det att förbereda sig mentalt och även prata med familjemedlemmarna om detta lång tid innan flytten. Särskilt yngre barn kan ha svårt att förstå vad en flytt innebär och att lämna klasskompisar kan kännas mycket skrämmande. Prata därför om flytten långt innan den sker, exempelvis genom att nämna allt kul ni har att se fram emot och hur många nya vänner det finns att leka med där i det främmande landet. På så sätt blir flytten något spännande och roligt att se fram emot och barnen glömmer att känna sig ledsna eller oroliga. Väl på plats i Spanien är det naturligtvis också viktigt att jobba aktivt för att alla familjemedlemmarna snabbt ska komma in i rutiner och träffa nya vänner.


Jobb och skola

Att snabbt sätta barnen i en lokal skola samt finna arbete är kanske de två viktigaste aspekterna för att flytten ska blir så smidig och lyckad som möjligt. Att ha fasta rutiner gör att man snabbare känner sig som hemma. Det finns gott om svenska och internationella skolor i Spanien så beroende på vart ni slår er ner kan barnen gå i skola i både svensk, engelsk och spansk miljö vilket ger dem fantastiska verktyg för framtiden. När det kommer till arbete är det allra bäst om de vuxna så snabbt som möjligt lär sig spanska, helst gärna redan innan flytten om det finns tid och möjlighet. Detta underlättar jobb-sökandet samt vardagen i det nya landet.


Skillnader i livsstil

Vardagen i Spanien skiljer sig ganska mycket ifrån Sverige, och även om detta tillsammans med vädret ofta är det som lockar svenskar att flytta dit så kan det vara bra att känna till några av de skillnader som påverkar vardagen. På många håll i landet tas en siesta mitt på dagen vilket innebär att alla affärer stänger under ett par timmar. Som svensk tänker man ofta att det är smart att sticka iväg och uträtta lite köp-ärenden under lunchen, men i Spanien är detta alltså ingen som fungerar. Spanjorer har också en starkare kristen identitet jämfört med de flesta svenskar så under året finns en hel del religiösa högtider som tas på största allvar, och även de påverkar öppettider samt till viss del lämpligt beteende ute i det offentliga rummet. Läs gärna på en del om spansk kultur och livsstil innan flytten, så minskar risken för kulturkrockar.