Ord på vägen...

Om du ser ut som på ditt passfoto, då behöver du ut och resa.
/Earl Wilson

Flytta till Norge för en nystart

I dagens moderna samhälle finns helt andra möjligheter än för bara femtio år sedan. Medan tidigare generationer svenskar oftast levde hela sitt liv på mer eller mindre samma plats i Sverige kan vi idag kalla inte bara olika städer utan olika länder för hem under vår livstid. För dig som känner att du vill ha en nystart i ett nytt samhälle men där dina språkkunskaper är tillräckligt goda för att kunna arbeta, och din livskvalitet som svensk inte försämras, så är vårt grannland Norge ett utmärkt alternativ. Som svensk kan man flytta till Norge utan behov av tidsödande tillstånd, så allt du behöver göra är packa väskorna och våga ta steget.
Flytta till Norge för gott?

Beslutet att bo utomlands behöver inte vara för gott, utan man kan se det hela som en möjlighet och ett äventyr. Vissa väljer att studera eller arbeta några år utomlands som ett sätt att utvecklas och få erfarenhet, men med tanken att en dag flytta hem till Sverige. En stor fördel med att flytta till Norge är just att det är så nära och det är smidigt att resa mellan de två länderna, samt att det varken krävs arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Därmed behöver man inte uppleva beslutet som så stort och skrämmande, utan något man kan göra under så lång tid man känner för. Många pendlar också mellan de två länderna och får helt enkelt Norge som ett extra hemland, och drar nytta av båda det svenska och det norska samhällets alla styrkor och fördelar.


En god karriär

Att bo i Norge kan göra underverk för din karriär, och många väljer att flytta till stor del på grund av de generösa löner norska jobb ger. Som svensk är du dessutom eftertraktad på arbetsmarknaden för tack vare den relativt överkomliga språkbarriären och svenskarnas rykte som hårt arbetande och välutbildade är det få norska arbetsgivare som ställer sig tvekande till att anställa en svensk, på så sätt som en arbetsgivare i ett annat land med större språk-och kulturskillnader eventuellt skulle göra.

Innan du flyttar kan det vara en god idé att fräscha upp ditt cv och anpassa det efter den norska arbetsmarknaden och vad de söker. Sök på nätet för att finna information kring detta, och också för att finna jobb. Det är ju bra mycket tryggare att flytta till ett land där du redan har några intervjuer bokade, eller allra helst redan ett jobb garanterat. Så var inte rädd att skicka iväg mail med ditt cv till så många företag som möjligt, och dra i alla trådar du kan. Kanske har du en avlägsen bekant som är norsk och eventuellt har kontakter som kan vara till hjälp, och denna typ av nätverk är ovärderliga.


Språk och kultur

Även om vi har väldigt mycket gemensamt med våra norska grannar så finns ändå en hel del skillnader, både vad gäller språk och kultur. För att göra flytten mer smidig för dig själv är det därför bra att redan på förhand lära sig mer om dessa. En snabbkurs i norska kan hjälpa dig att slippa obekväma situationer, både arbetsrelaterade och privata, där du missförstår ett norskt ord eller använder ett svenskt ord som på norska är mindre lämpligt eller helt enkelt har en annan betydelse. Lär dig också gärna lite om norsk kultur, historia och även det moderna nutida samhället för att få en djupare förståelse för det samtida norska samhället och vad som är vett och etikett enligt norrmännen. Att ta seden dit man kommer är ett uttryck som är bra att hålla i minnet vid flytt till främmande land, och är något som kommer öppna många dörrar.


Praktiska detaljer

Det är mycket praktiskt som ska ordnas innan flytten samt direkt vid ankomst så se till att du är så förberedd som möjligt och vet vad du måste göra de första dagarna. Du kan hitta bostad redan från Sverige via någon av de många förmedlingssajterna vilket spar dig mycket huvudvärk. När du väl har anlänt bör du direkt skaffa ett så kallat norskt skattekort som ger dig ett norskt personnummer vilket behövs för att kunna öppna ett bankkonto. Tänk också på att ha med en hopsparad buffert ifrån Sverige, då den första tiden ofta innebär en del utgifter.