Ord på vägen...

Om du ser ut som på ditt passfoto, då behöver du ut och resa.
/Earl Wilson

Checklista när du ska flytta utomlands

Det finns nog få saker i livet som är så spännande som en utlandsflytt. Ett helt nytt land innebär nya möjligheter och utmaningar, men naturligtvis kan det också vara en stor omställning som medför vissa svårigheter. Nedan följer en användbar checklista med saker som kan vara bra att göra innan flyget avgår, så att din flytt fungerar så smidigt som möjligt. Vi fyller på listan med tiden.

  1. Visum och tillstånd Något man alltid bör ha i ordning långt innan avresedatum är nödvändiga visum, tillstånd och andra papper som är centrala för att både komma in och befinna sig lagligt i landet. Lagar kring detta skiljer sig mycket mellan länder och processerna för att få tillstånd, vare sig det handlar om arbetsvisum, studentvisum eller medborgarskap, kan i vissa fall vara lång och krånglig. Börja därför i god tid!

  2. Vaccinera dig Denna punkt gäller inte alla länder, och regeln brukar vara att ju längre bort du ska desto fler vaccinationer behövs. Men även här gäller det att kolla upp vad som gäller i god tid. En hel del länder kräver en längre vaccinationsprocess där flera sprutor med långa mellanrum krävs för att uppnå fullgott skydd.

  3. Säg upp alla abonnemang Ofta när man sätter ihop en checklista för en utomlandsflytt så fokuserar man gärna på allt som behövs för att livet i det nya landet ska fungera smidigt, men det gäller att även det liv man lämnar bakom sig i Sverige inte hinner ifatt en och skapar problem. Att plötsligt få en saftig räkning för att man glömde säga upp el-abonnemanget är knappast en kul överraskning. Även Internet, Tv, telefon och prenumerationer på tidningar är sådant du måste säga upp i tid.

  4. Lär dig språket Oavsett hur länge du ska bo i landet så vinner du mycket på att försöka lära dig det inhemska språket åtminstone på grundnivå innan du sticker iväg. Det finns gott om snabbkurser kvällstid som kan kombineras med studier och arbete, och du kommer tacka dig själv för din ansträngning när du mitt i den kaotiska ankomsten åtminstone kan kommunicera med taxichauffören.

  5. Kolla körkortet För dig med ett giltigt svenskt körkort gäller det att undersöka vilka regler som gäller för utländska körkort i landet du ska flytta till. Ibland måste man gå en kurs för att få ett nytt körkort som är giltigt i det landet, eller så är det svenska giltigt under begränsad tid. Tänk också på att både trafikregler och trafikkultur skiljer sig mellan länder, så det kan vara idé att läsa på lite för att vara förberedd.

  6. Boende Ingen checklista för en utomlandsflytt är komplett utan att tala om boende. Detta är något som måste planeras på ett mycket tidigt stadium, då det ofta är lättare sagt än gjort att hitta bostad hemifrån Sverige. Om det är möjligt är det bra att besöka landet innan den riktiga flytten, så kan man titta på boenden och även undersöka andra praktiska aspekter av det nya hemlandet.